Banner Zelem 900 jaar detail
Nieuws heet van de naald!
Button Bestuur
Button Documentatiecentrum
Button opzoeknaar
Button Publicaties
Button Links
Button Contact
Button Home
Wapenschild Zelem
Button geschiedenis
Button erfgoed
Button natuur
Button thema
Button genealogie
Button fotoalbum
Logo Heemkundige Kring Zelem

Thema

Dit onderdeel van onze website gaat verder dan enkel deze webpagina. Het heeft zijn weerslag op zowel de inhoud als de vorm van de volledige website. Wat is namelijk de bedoeling? Onze website zal regelmatig wijzigen en dat heeft niet alleen te maken met het feit dat onze Heemkundige kring niet stilzit, maar ook met het op dat moment geldende thema.

Wat bedoelen we daar nu mee? Onze heemkring heeft als doel om geschiedkundige gebeurtenissen in ons dorp onder de aandacht te brengen van een breed publiek. In een dorp als Zelem is dat een luxe want de geschiedenisthema’s liggen hier immers voor het grijpen. Toch is er meestal een bepaald thema dat er uit springt en het is nu net dat thema dat we hier bedoelen.

Als het thema wijzigt, zal dat onmiddellijk duidelijk zijn op de website: zo zal de homepagina van de website telkens in de sfeer van het thema opgebouwd worden. Onder andere de afbeelding maar ook bv. het lettertype op de verschillende pagina's wijzigt telkens als ook het thema wijzigt. Verder word je ook op elke pagina herinnert aan het thema door een banner die bovenaan elke pagina geplaatst werd.

Huidig thema: Zelemse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog (1940 - 1945)

En toen werd het oorlog...

Tijdens wereldoorlog II waren er vier zonen van het gezin Leonard Vandevenne (1874-1966) en Jozefine Claes (1879-1956) bij het leger.

Het Kapelletje O -.L.-V.- Van Bijstand

De echtgenoten Leonard Vandevenne en Jozefina Claes hadden bij het uitbreken van de oorlog de belofte gedaan een kapelletje te laten bouwen als hun vier zonen: Louis,Frans, Alfons en Hubert, die soldaat waren, behouden mochten terugkeren.

Het kapelletje werd gebouwd langs de Galgenbergstraat te Hees Zelem op hun erf in 1941. Frans Vandevenne keerde als laatste van de vier zonen na elf maanden krijgsgevangenschap in Duitsland naar huis terug op 27 april 1941. De bouw van het kapelletje was toen al bijna klaar.

E.H.Van Reppelen,rector aan het Sint-Vincentiusklooster te Zelem,heeft datzelfde jaar het kapelletje ingewijd.

foto Frans Vandevenne anno 1942 Kapelletje Vandevenne in zijn huidige staat

Foto Frans Vandevenne anno 1942

Kapelletje Vandevenne in zijn huidige staat

Het was de wens van Leonard Vandevenne om na zijn dood,als de eigendommen verkocht werden, het kapelletje niet mee te verkopen. Het moest eigendom van de familie blijven als Onverdeeld Deel. Deze wens werd in 1966 bij de verkoop van de boerderij en gronden ook uitgevoerd.

Vele wandelaars hebben in de loop der jaren stilgestaan bij dit monumentje en generaties kinderen bleven even op het knielbankje zitten.