Banner Zelem 900 jaar detail
Nieuws heet van de naald!
Button Bestuur
Button Documentatiecentrum
Button opzoeknaar
Button Publicaties
Button Links
Button Contact
Button Home
Wapenschild Zelem
Button geschiedenis
Button erfgoed
Button natuur
Button thema
Button genealogie
Button fotoalbum
Logo Heemkundige Kring Zelem

Natuurbeleving te Zelem

Wie op zoek is naar uitgebreide natuurbeleving, is in Zelem op zijn plaats!

Belangrijkste om te onthouden is dat Zelem gelegen is in de vallei van de Zwarte Beek: één van de grootste natuurgebieden van België!

De Zwarte Beek is een zijriviertje van de Demer (dus de naam "Beek" is een beetje oneerbiedig) en kronkelt 27 km lang (in vogelvlucht) van Hechtel, op de rand van het Kempisch Plateau, waar ze ontspringt, naar Diest, waar ze uitmondt in de Demer.

Verder heeft Zelem ook prachtige bossen, de Bossen van Hees waar het heerlijk wandelen is: in de zomer om er de koelte te zoeken, in de herfst om de prachtige verkleuring van de bladeren te bewonderen. Zelfs in de winter zijn deze bossen een bezoekje waard: de hoofdwegen in het bos zijn goed begaanbaar, dus een winterwandeling in de sneeuw is er zeker op zijn plaats. Vanzelfsprekend is het bos ook een lust voor het oog in de lente, als alles zijn frisse groene kleur terugkrijgt.

Als laatste vermelden we ook nog "De Leunen", of beter gekend als "Het moeras van Zelem". Dit gebied is uniek, zeker in België en misschien zelfs daarbuiten! Je vindt er zeer zeldzame planten en dieren die zo goed als nergens nog teruggevonden worden! Ook dit gebied is zeker een bezoekje waard, maar trek wel best je rubberen laarzen aan!

Voor veel meer informatie over de natuur van Zelem, verwijzen we graag door naar de website van onze vrienden van Natuurpunt Zelem.